EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERZŐDÉST ÍRT ALÁ A HONDA MOTOR, A KTM F&E, A PIAGGIO GROUP ÉS A YAMAHA MOTOR

Immáron biztos, hogy a jövőben közösen dolgozik majd a HONDA Motor Co., KTM F&E GmbH, Ltd., a PIAGGIO Group (PIA.MI) és a YAMAHA Motor Co., Ltd. A négy vállalat március elsején szándéknyilatkozatot adott ki, miszerint cserélhető akkumulátorok szabványosítását célzó konzorciumot készül létrehozni, most pedig alá is írták a – Swappable Batteries Motorcycle Consortium (SBMC) néven futó – együttműködés hátterét adó szerződést.

Ez bizony jelentős lépés a globális klímaváltozás elleni harcban, a konzorcium alapítótagjai ugyanis olyan közösen kidolgozott, környezetbarát, fenntartható életciklusú, rollerekhez, triciklikhez, quadokhoz, segédmotoros kerékpárokhoz és motorkerékpárokhoz telepek fejlesztését kezdhetik meg, amelyek még hatékonyabbá teszik a kis feszültségű elektromos közlekedési eszközöket, egyszersmind széles körű elterjedésükhöz is nagyban hozzájárulhatnak.

A konzorcium legfőbb szándéka, hogy megoldásokat találjon a mobilitási problémákra, azaz nagyobb hatótávolsággal, rövidebb töltési idővel, alacsonyabb üzemeltetési költséggel és fejlettebb infrastruktúrával segítse a jövő felhasználóit. Ennek érdekében négy fő célt tűztek ki:

1.    Cserélhető, azonos műszaki jellemzőkkel felruházott akkumulátorok közös fejlesztése

2.    A kidolgozott akkumulátorrendszerek széles körű használata

3.    A közös akkumulátorok szabványosítási folyamatának végrehajtása az európai és a nemzetközi testületeknél

4.    A konzorcium által kidolgozott szabvány népszerűsítése és nemzetközi szintre emelése

Mivel a társulás alapítói a befektetőkkel, valamint a nemzeti, a nemzetközi és az európai szabványügyi hatóságokkal is szoros együttműködésben dolgoznak, részesei lehetnek a globális műszaki szabványok meghatározásának. Mivel nem minden országban találni elég töltőállomást, és a végfelhasználók egy része nem is ismeri a rendelkezésére álló lehetőségeket, a konzorcium tagjai (HONDA, KTM, PIAGGIO és YAMAHA) arra buzdítják az állami szerveket, hogy fejlesszék a töltőhálózatot és népszerűsítsék a könnyű elektromos járműveket.

A kvartett minden motorkerékpár-gyártót és egyéb érintett vállalkozást bíztat, hogy csatlakozzon, és a legyen részese a kezdeményezésnek, így minél nagyobb számban terjedhetnek el a jövőben a szabványos cserélhető akkumulátorok.

Yoshishige Nomura, a Honda Motor Co., Ltd. motorkerékpár-üzletágának vezetője:

„A Honda úgy gondolja, hogy a cserélhető motorkerékpár-akkumulátorok elterjedése nagyban elősegítheti a fenntartható társadalom megvalósulását. Ehhez növelnünk kell a hatótávolságot, és elengedhetetlen a töltési idő, valamint – a járműveket és az infrastruktúrát terhelő – üzemeltetési költség csökkentése. A most létrehozott konzorcium tagjai és partnerei együtt dolgoznak a cserélhető akkumulátorok szabványosításán, továbbá a töltők és töltőhálózatok fejlesztésén. Legfőbb célunk, hogy a motorkerékpár a jövőben is megmaradjon a helyváltoztatás egyik leghatékonyabb eszközének.”

Stefan Pierer, a PIERER Mobility AG vezetője:

A konzorcium létrejötte kulcsfontosságú ahhoz, hogy a PIERER Mobility AG előre léphessen, a megfelelő tempóban fejleszthessen és megvalósítsa elektromos kétkerekűekre vonatkozó kristálytiszta elképzeléseit. Partnereinkkel egy kis feszültségű, 48 voltos, akár 11 kW-os teljesítményű cserélhető akkumulátor kidolgozásán fáradozunk, ami igazodik a nemzetközi műszaki szabványokhoz. Nagyon szeretnénk, hogy a kétkerekűek a jövőben is fontos szerepet töltsenek be a városi és nem városi közlekedésben.”

Michele Colaninno, a Piaggio Group a stratégiai és termékigazgatója:

„A városi mobilitás fejlődése fordulóponthoz érkezett és egyértelműen az elektrifikáció irányába tart. Hála a négy nemzetközi világcég által létrehozott konzorciumnak, a motorkerékpárok továbbra is kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be az urbánus közlekedésben. A cserélhető akkumulátorok megoldást jelentenek a töltési idő okozta problémára, ilyen formán jelentősen növelik a járművek használati értékét. A városi közlekedés a Piaggio DNS-ének és történelmének szerves része, ezért szeretnénk minden tudásunkkal hozzájárulni ahhoz, hogy a konzorcium elérje céljait.”

Takuya Kinoshita, a Yamaha Motor Co., Ltdszárazföldi járművekért felelős üzletágának ügyvezető igazgatója: „A Swappable Batteries Motorcycle Consortium európai megalapításával végre megkezdődhet az érdemi munka. Remélem, hogy ezzel a lépéssel közelebb kerülhetünk céljaink megvalósításához és komoly változást érhetünk el a mobilitás világában. Mi a Yamaha Motornál bíztatóan látjuk a jövőt, hiszen ez a kezdeményezés segíthet az új műszaki szabványok kidolgozásában és lehetővé teheti, hogy az elektromos járművek használata a lehető legtöbb előnnyel járjon a vásárlókra nézve szerte a világon.”